Funderar du på att skaffa en setter? – 4 raser att välja mellan

  • av

Överväg en setterras om du vill ha en aktiv hundkompis, en skicklig jakthund eller ett hängivet husdjur i familjen.

Här är fyra setterhundsraser som kan passa bra för din livsstil.

Irländsk setter, Gordon setter, engelsk setter och irländsk röd och vit setter är fyra exceptionella hundar som trivs både på och utanför fältet. Var och en av dessa setters har en talang för jakt samt en familjevänlig attityd som gör dem till populära följeslagare. Varje ras har dock sina egna distinkta egenskaper.

Setterrasernas egenskaper

Setterhundar fick sitt namn och sin berömmelse som jakthundar på grund av deras instinktiva tendens att huka sig, eller ”sätta sig”, när de hittar sitt byte. En setter intar vanligtvis en låg hållning med kroppen praktiskt taget vidrörande marken och blicken fixerad på viltet. Tidigare kunde jägarna kasta ett nät över viltet utan att hindras av hundens kropp. I och med utvecklingen av vapen inom jakten är det inte längre lika nödvändigt, men det är fortfarande ett utmärkande drag hos setterraserna.

Tips: Setterraser som jakthundar kommer ofta inte överens med smådjur i hemmet. Deras rovdrift kan få dem att jaga katter och små hundar, men med god träning och socialisering från tidig ålder kan många setters samexistera med andra husdjur på ett lyckligt sätt.

Irländsk setter

Den irländska setterhundsrasen är ett vackert exempel på en setterhundsras. Den röda settern (som rasen ibland kallas) utvecklades på Irland som en stadig och skicklig fågelskådarhund. Den är lätt att känna igen på sin rika mahognyfärgade päls med flödande lockar och fjäderdräkt.

Dessa hundar har en inneboende förmåga att identifiera fågelvilt och varna en jaktkamrat om var de finns. Många irländska setters visar en stark önskan att behaga sina ägare redan i unga år, och de anpassar sig snabbt till fältarbete. Så länge de får konstant träning och motion anses irländska setters vara bra familjehundar och fredliga huskamrater.

Översikt över rasen

LÄNGD: 60-68 cm
VIKT: 16-32 pund

FYSISKA EGENSKAPER: En platt, silkeslen, lång och slät päls med djupt kastanjröd eller mahognyfärgad färg; fjäderdräkt på bröst, mage, ben, svans och öron; hals och svans sträcker sig ut för att peka i viltets riktning.

Gordon setter

Gordon-settern är otvivelaktigt den största av setterraserna. Gordon sticker ut på grund av sin robusta benstomme och sin unika svartbrunfärgade päls. Hundens förfäder kan spåras tillbaka till norra Skottland, där Alexander den fjärde, hertig av Gordon, utvecklade en jakthund som kunde korsa det karga skotska landskapet. Hundens enorma storlek hjälpte den i dåligt väder, och rasen utvecklades vidare för att ge uthållighet framför snabbhet.

Rasen erkändes officiellt av United Kennel Club 1872 som black and tan setter. Namnet ändrades till Gordon setter 1924. Rasen har en familjevänlig personlighet, men den har också en stark skyddsinstinkt. Tidig socialisering och träning är viktigt för att utveckla en trevlig och lydig personlighet.

Översikt över rasen
LÄNGD: 58-69 cm.
VIKT: 20-36 kg

FYSISKA EGENSKAPER: Medelstor till stor kroppsbyggnad; rak eller vågig päls med fjädring på öron, bröst, ben och svans; pälsen är svart med bruna markeringar.

Engelsk Setter

Den engelska settern är mindre till växten än Gordon- och irländska settern, men den utmärker sig ändå för sin fräkniga päls och vänliga läggning. Den har en vit grundpäls med orange eller svarta markeringar (kallas ”belton”), eller så kan den vara tricolor. Förutom sitt goda utseende och sin goda läggning har den här rasen avlats fram för att utmärka sig för att sätta och hämta fågelvilt.

Den engelska settern tros härstamma från en hybrid mellan raserna pointer och spaniel, medan dess exakta ursprung är okänt. I dag uttrycker engelska setters ofta en stark önskan att knyta nära band till sin familj och de ogillar att lämnas ensamma under längre perioder. De behöver också mycket aktivitet och mental stimulans för att hålla sig glada och friska.

Översikt över rasen
LÄNGD: 63,5-70 cm.
VIKT: 30-38 kg

FYSISKA KVALITETER: Lång, platt, silkeslen och lätt vågig päls i en mängd olika färger.

Röd och vit setter

Även om den helröda irländska settern är mer känd bland setterraserna, var den irländska rödvita settern (även känd som IRWS) den första irländskrasade settern som dök upp på scenen. Den röda och vita setterns lysande färgsättning stod ut i terrängen och gjorde det möjligt för jägare att lätt spåra sina hundar i jakten på fågelvilt. Rasen tros ha sitt ursprung i Irland på 1600-talet.

Den solid röda settern utvecklades med tiden som ett resultat av selektiv avel av IRWS, vilket så småningom ledde till en separat rasstandard för IRWS och irländsk setter. Bortsett från deras olika pälsfärger är IRWS något mindre än Irish setter. De uppvisar dock samma hållbarhet och atletiska förmåga som sina setter motsvarigheter.

Översikt över rasen
LÄNGD: 22-26 TUM.
VIKT: 35 till 60 lbs.

FYSISKA DETALJER: Stark, atletisk stomme, vit päls med tydliga röda fläckar, fjädrar på öron, ben, kropp och svans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *