Irländsk röd setter – Temperament, historia & hälsa

  • av
irländisk setter på en strand

Den irländska röda settern är en ståtlig hund med vacker päls. I Norge är det en av de populäraste hundraserna och även i Sverige finns det flera exemplar av den. I dag är rasen en väldigt vanlig sällskapshund, även om den liksom de andra raserna inom gruppen setter från början är en stående fågelhund. Ursprungslandet är Irland och rasen blir relativt stor. Mankhöjden för en hanhund är mellan 58-67 cm, tiken blir något mindre. Det anses att rasen från början har uppkommit genom att man endast avlat på röda exemplar av den irländska röda och vita settern. I den här texten får du läsa mer om den irländska röda settern och om allt som kan vara bra att veta om rasen.

Rasens temperament och egenskaper

En irländsk röd setter har mycket energi och den gillar i regel att jaga. Inomhus tillsammans med familjen är rasen ofta lugn och sällskaplig, men när den kommer ut får den fullt av energi och verkar nästan outtröttlig. Det här kan såklart vara väldigt individberoende och vissa irländska röda settrar är lugnare än andra. Överlag är det dock som så att settern fungerar som allra bäst om den får utlopp för sin energi. Då kommer den att ha ro för att vara en god sällskapshund under resten av tiden. Den blir en trevlig familjemedlem som både vuxna och barn kan ha roligt tillsammans med. Det allra bästa för hunden är om den får arbeta inom de områden den har rastypiska egenskaper inom. Då kan den verkligen göra utlopp för all sin energi.

Inom jakt ska den irländska röda settern vara snabb och energisk. Hunden ska finna vittring av fågeln, men inte skrämma upp den förrän jägaren ger kommando. Efter att skottet avlossats ska hunden sedan apportera och hämta fågeln. Bytet ska lämnas till jägaren. De här egenskaperna lever i de flesta fall kvar inom de irländska röda settrarna än i dag även om hundarnas förfäder inte jagat speciellt mycket.

Hur ser rasen ut?

Den irländska röda settern är en hund för dig som vill ha en elegant ras. Den har strama muskler, långa linjer och deras rörelser ska vara fria och luftiga. Pälsen ska vara skinande, vacker och fri från tovor. Färgen är djupt röd och den ska vara något längre på hundens svans och bröst. Rasen är relativt stor men smidig.

Rasens historia

Hos Svenska Kennelklubben kan du läsa mer om den irländska röda setterns historia. Den togs från början fram på Irland för att bli en duktig jakthund och det lyckades man också med. Rasens ursprung kommer från en korsning av enbart röda individer av den irländska röda och vita settern, samt en annan helröd hundras vars historik är okänd. Under 1700-talet växte rasens popularitet då det behövdes bra jakthundar för fågeljakt. Rasen var dock fortfarande relativt okänd. Det var först under 1800-talet som den nya röda rasen blev mer vanlig och under den senare delen av århundradet började också rasen exporteras från Irland. I samband med det blev det också allt mer populärt att ha en irländsk röd setter i andra delar av världen.

Den övergripande hälsostatusen hos rasen

Överlag är den irländska röda settern en väldigt frisk ras men det finns sjukdomar som är mer vanliga än andra inom rasen. Svenska Kennelklubben har bland annat noterat att det förekommer höftledsdysplasi samt defekter inom hundens vita blodkroppar. När det gäller andra sjukdomar och skador har också försäkringsbolag noterat att vissa saker rapporteras oftare än andra. Ögonsjukdomar, epilepsi, blodbrist och magsäcksomvridning förekommer inom rasen. Det här är dock inget som bör avskräcka dig från att umgås med en irländsk röd setter. De allra flesta individer klarar sig utan allvarligare sjukdomar.

Just när det gäller sjukdomar som drabbar hundens vita blodkroppar, CLAD, får uppfödare inte avla på hundarna och valpar som har anlag för sjukdomen får inte heller registreras hos Svenska Kennelklubben. Det här är regler som jordbruksverket har bestämt för att rasen ska avlas för att bli så hälsosam som möjligt.

Att ha en irländsk röd setter

En irländsk röd setter är en utmärkt familjehund men den trivs inte i en liten lägenhet. Den behöver kunna röra sig och eftersom rasen är stor behöver du också se till att platsen hunden bor på räcker till. Du bör vara beredd att avsätta en del tid åt hundens träning. En irländsk röd setter behöver sysselsättas både fysiskt och mentalt. Roliga leksaker, träning i skogen, sök efter godis och liknande är aktiviteter hunden gillar lite extra.

Vilken pälsvård krävs?

En irländsk röd setter behöver inte trimmas. Pälsen på bröst, tassar, svans och öron kan växa en hel del men den bör bara ansas och inte trimmas på ett allt för överdrivet sätt. Överlag kan du behöva borsta hunden med jämna mellanrum och om den blir mycket smutsig bör du bada den. Då settern har en tjock päls som tar tid att torka bör du försöka vänja hunden vid fön och handduk. Det finns annars en risk att hunden drabbas av klåda i huden om du inte torkar den ordentligt när den blivit blöt.

Är settern en bra familjehund?

Överlag är den irländska röda settern en bra familjehund som tar god hand om alla familjens medlemmar. Den brukar också komma bra överens med andra djur om du har sådana. Om du har barn kan hunden behöva lära sig att leka försiktigt med dem men i regel brukar det inte vara några problem.

Att ställa ut en irländsk röd setter

Precis som när det gäller andra hundraser kan också den irländska röda settern ställas ut. Du behöver då se till att din hund är vaccinerad och att den är frisk. Du behöver också vänja hunden vid att främmande personer tar i den. Det finns flera olika hundutställningar att välja mellan och en del av dem är större än andra. Många hunduppfödare ställer ut sina hundar för att sedan kunna sälja valparna för lite högre summor när deras föräldrar vunnit olika titlar men självklart kan du ställa ut din hund bara för att det är roligt. En sak är dock lite unikt med just den irländska röda settern. För att en irländsk röd setter ska få högre och mer prestigefyllda utmärkelser på en hundutställning krävs det att den har meriter från ett jaktprov. Provet ska vara just för stående fågelhundar.

Vilka användningsområden har den irländska röda settern?

Den irländska röda settern används framför allt till jakt och sällskap. Det finns också settrar som ställs ut, som tävlas i agility eller som är med i olika lydnadstävlingar. Med en setter får du en mycket allsidig hund som gillar att vara med på alla familjens aktiviteter.

Att hitta uppfödare

I Sverige finns Svenska Irländsk Setterklubben där du kan få mer information om rasen. Du kan också hitta uppfödare av rasen här och få reda på om de har några valpar, eller om en kull är på gång. När du köper en irländsk röd setter från en kunnig uppfödare kan du få svar på alla frågor och hunden kommer också att vara friröntgad när det gäller höftledsfel till exempel. När det gäller irländska röda settrar ser uppfödaren alltid till att valparnas föräldrar inte bär på sjukdomar som kan gå i arv. Det är ännu en trygghet för dig som spenderar mycket tid tillsammans med en setter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *